Wat levert een hybride warmtepomp mij op?

Nederland wordt steeds duurzamer. Vanaf 2021 mag je jouw huidige cv-ketel niet meer vervangen voor een nieuwe. Vanaf 2030 moeten zo’n 2 miljoen woningen gasvrij zijn, en vanaf 2050 moet het gas helemaal verbannen zijn. Het is dus tijd om te kijken welke alternatieve energiebronnen geschikt zijn voor jou. Daarbij kun je denken aan zonnepanelen, het warmtenet, zonnepanelen, een pelletkachel of infraroodpanelen. Maar de meest interessante en meest toegepaste optie is de warmtepomp.

 

De (hybride) warmtepomp

Een warmtepomp kan jouw cv-ketel helemaal vervangen. Warmtepompen halen de warmte uit natuurlijke bronnen als aardwarmte, grondwater, buitenlucht of ventilatielucht. Het systeem kan jouw (vloer)verwarming aansturen en zorg dragen voor warm tapwater. De warmtepomp die volledig zelfstandig kan draaien noemen we stand alone warmtepomp. Kies je voor een warmtepomp die jouw huidige cv-ketel ondersteunt? Dan spreken we over een hybride warmtepomp.

Wat kost het, en wat levert het mij op?

Een volledig elektrische warmtepomp is vrij duur. Zeker in het geval wanneer er gaten in de grond geboord moeten worden ben je al gauw €10.000 tot €15.000 kwijt. Zoek jij een meer betaalbare oplossing? Dan kom je al gauw uit op een hybride warmtepomp. Bijvoorbeeld een buitenlucht-systeem (lucht-water) of ventilatieluchtwarmtepomp.

 

Neem jij een hybride warmtepomp? Dan daalt jouw gasverbruik, terwijl je stroomverbruik toeneemt. Onderaan de streep dalen je energielasten met €200 – €300 per jaar. Daarbij komt dat je veel minder CO-2 uitstoot. Met een normale hr-ketel stoot je zo’n 3.000 tot 3.500 kilo uit. Met een warmtepomp gecombineerd met een hr-ketel is dit slechts 2.000 kilo. Het is dus ook een zeer verantwoorde en milieubewuste keuze .

 

De cv-ketel vervangen? De hybride warmtepompen kosten tussen de €3.500 en €7.000. Op dit moment loopt er een bijzonder aantrekkelijke subsidieregeling waarmee je tot wel €1.800 subsidie ontvangt op de aanschaf van een warmtepomp.