Krijg de juiste vorm met CNC verspaning

Je bent bezig met de boel te verbouwen en wilt eigenlijk zelf een schuifdeur maken in de logeerkamer. Je hebt een deur besteld, maar je komt erachter dat deze niet helemaal past. Er zou een stukje af moeten. Maar hoe krijg je dat nou helemaal goed? Kun je dit met de hand doen of zijn daar machines voor? Een CNC-frezer onder andere kan je daarbij helpen. We vertellen je meer over CNC verspanen en welke manieren daarbij komen kijken.

Wat is verspanen eigenlijk?
CNC verspanen is eigenlijk het bewerken van materialen. Dit gebeurt door machines, in dit geval een CNC. Door middel van verspaning haal je dus stukjes, bijvoorbeeld hout, uit je product. Daardoor wordt het product kleiner en verandert de vorm. Zo kun je bijvoorbeeld ook een deur passend maken voor de opening. Door met een CNC-machine aan de slag te gaan, wordt de bewerking in het materiaal computergestuurd. Je kunt op deze manier het materiaal flink veranderen.

Wat is CNC draaien?
Het product of materiaal dat aangepast moet worden, wordt tussen een klem geplaatst. Het product wordt snel rondgedraaid terwijl hij tussen deze klem zit. Tegen het product wordt een soort van beitel gezet en die zorgt met CNC draaien dat er stukjes van het product af gaan. Je kunt hiermee je gewenste vorm krijgen door de machines optimaal in te stellen en met de juiste snelheden en beitels te werken.

Wat is CNC frezen?
CNC-frezen houdt in dat een frees gleuven en groeven kan maken in een bepaald materiaal. Ook hierbij zit, net als bij CNC draaien, het product klem. De frees beweegt om het product heen om het in de vorm te krijgen die je wilt. Bij CNC-frezen draait de frees om het product heen en bij CNC draaien draait het product zelf. Ook bij CNC frezen moet je de machine goed instellen en het juiste gereedschap gebruiken.

Als je weet wat je wilt, dan weet je wellicht ook welke machine je het best kunt gebruiken. Maar let op, vergeet nooit om alles goed klem te zetten en de machines op de juiste manier in te stellen. Anders krijg je echt een probleem met je product.