De bouwsector is ongetwijfeld een van de grootste in de huidige maatschappij: elk gebouw en constructie moeten op professionele wijze gemaakt worden om zowel aan de veiligheids- als functievereisten te kunnen voldoen. Werken in de bouw is essentieel voor de maatschappij, en is ongetwijfeld uitdagend op fysiek vlak.
De metselaar is een onmisbaar persoon bij het bouwen van woningen en panden, juist omdat deze de basis gaat leggen voor het gebouw. Zoals vermeld is dit geen eenvoudige opdracht, en het spreekt dan ook voor zich dat er gebruik wordt gemaakt van bepaalde hulpmiddelen en gereedschappen.
Wat heb je nu nodig om te werken als metselaar? Welke tools zijn echt onmisbaar om elke opdracht tot een goed einde te brengen en de constructie zowel veilig als kwalitatief te maken?
Wat je echt nodig hebt als metselaar
Bepaalde gereedschappen mogen echt niet ontbreken in de werkkoffer van de metselaar. Een overzicht:
1. Een metselroffel, waarmee de specie op een gemetselde laag aangebracht en gespreid wordt. Troffels komen in verschillende soorten, zowel voor links- als rechtshandigen.
2. Voegspijkers, om de specie tussen de voegen te brengen en het geheel mooi af te werken. Er zijn lintvoegspijkers voor horizontale voegen, maar ook stootvoegspijkers voor de kleine voegen daartussen.
3. Een kaphamer, die aan de een kant een vierkant vlak is en aan de andere kant gebogen (een beetje zoals een beitel). Hiermee kunnen stukken steen afgeslagen worden of bewerkt worden. Daarbij kan de vlakke zijde gebruikt worden om op de voegbeitel of sabel te slaan.
4. Een sabel, een soort stalen strip waarmee de metselaar stenen kan bewerken en hakken.
5. Een voegbeitel of klezoorbeitel, waarmee stenen op maat gehakt kunnen worden.
6. Een dagge, een soort voegijzer waarmee de metselaar specie kan aanbrengen in een voeg.
Andere tools zijn onder andere een waterpas, metseldraad, een timmermanspotlood, klauwhamer, duimstok en schietlood. Daarbij kunnen minder voorkomende gereedschappen zoals een stoffer, bats of nijptang in bepaalde gevallen goed van pas komen.
Een opleiding metselaar, een onmisbaar aspect
Natuurlijk is het vooral belangrijk dat je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om bovenstaande gereedschappen goed te kunnen gebruiken. Een metselaar mag dan nog de beste tools hebben, als hij of zij niet weet hoe deze te gebruiken, is het een verloren zaak. Werken in de bouw wordt dan wel eenvoudiger dankzij deze tools, een opleiding metselaar garandeert dat je er ook iets moois mee kunt maken!