Opgeleide timmermannen zijn gewild

Ze bestaan nog, de échte ambachten. Timmerman is daar een mooi voorbeeld van. En bovendien: allround timmermannen zijn nog steeds bijzonder gewild. Wie een opleiding timmerman volgt en wil werken in de bouw, kan in negen van de tien gevallen meteen na het halen van het diploma aan het werk. En beginnend timmerman verdient zo rond de 1900 euro bruto per maand.

 

Raamkozijnen, plafondconstructies en daken. Maar ook het maken van kisten, meubels en kasten. Een opgeleide timmerman kan het allemaal. Tijdens de opleiding timmerman leer je de fijne kneepjes van het vak, al is op voorhand wel enig inzicht vereist, net als een stuk handigheid van jezelf.

Zaag

Behalve met de hamer en de zaag, kan een timmerman ook overweg met tekenprogramma’s op de computer. En behalve met je handen, werk je zeker ook met je hoofd. Zo moet je steeds rekening houden met het veiligheidsaspect en in staat zijn procedures en instructies op te kunnen volgen. Timmermannen werken doorgaans in kleine groepen, soms zelfs alleen. Wat velen aanspreekt is de verantwoordelijkheid voor het eigen werk. Behalve onderhoud en werken in de nieuwbouw kun je met een diploma op zak bijvoorbeeld ook aan de slag in een meubelmakerij. Om kasten op maat te maken, geheel naar wens van de klant. Werken in de bouw is toch al dankbaar werk.

Facetten

Een allround timmerman beheerst alle facetten van het vak en werkzaamheden die in het verlengde daarvan liggen. Dan moet je denken aan betonbekistingen stellen en montage ervan, het uitvoeren van bijzonder complexe stelwerkzaamheden of het maken van draagconstructies. Ook scheidingswanden maken en aanbrengen, renovatiewerkzaamheden en het afhangen van deuren en ramen behoren vaak tot het takenpakket. Ook zogenaamde machinale (timmer)werkzaamheden heeft een allround timmerman onder de knie. Het is overigens mogelijk je te specialiseren als je de opleiding timmerman volgt. Zo kun je de richting ‘bouw en werkplaats’ en ‘nieuwbouw’ volgen, net als de specialisatie ‘restauratie’. De opleiding geldt als een MBO niveau 3 opleiding en kan in BBL-vorm afgewerkt worden. Behalve de praktijk krijg je als aankomend timmerman te maken met vakken als wiskunde, natuurkunde, Nederland, Engels en mechanica.

Salaris

Met een diploma op zak zit je vaak goed. Het salaris dat een timmerman verdient is afhankelijk van de ervaring die je meeneemt. Kom je net van school, dan liggen de salarissen rond de 1900 euro bruto per maand. Dat salaris stijgt gaandeweg naar zo’n 2600 euro. ZZP-ers bepalen (min of meer) zelf wat ze verdienen. Doorgaans is die groep zes dagen per week aan het werk. Bovendien bepalen ze zelf hun tarief.